Barion Pixel
, ,

Szabó Adrienn

Megosztás

Nyárból őszbe – táplálkozz okosan!

A rövidülő nappalok, a hűvösebb idő, kevesebb napsütés és a szabadsággal teli nyár vége felé gyakori, hogy a kevésbé jóleső életmód kompenzálása miatt a komfort ételek irányába fordulunk. Megnő a meleg ételek iránti vonzalmunk, szívesebben fogyasztunk nyers ételek helyett főttet. A jelenségnek lélektani és élettani háttere is van, engedjünk bizalommal testünk jelzéseinek és a természet…

A rövidülő nappalok, a hűvösebb idő, kevesebb napsütés és a szabadsággal teli nyár vége felé gyakori, hogy a kevésbé jóleső életmód kompenzálása miatt a komfort ételek irányába fordulunk. Megnő a meleg ételek iránti vonzalmunk, szívesebben fogyasztunk nyers ételek helyett főttet. A jelenségnek lélektani és élettani háttere is van, engedjünk bizalommal testünk jelzéseinek és a természet változásával alakítsuk át ételeinket. Konkrét tippekért olvassátok el Szabó Adrienn dietetikusunk teljes írását!

A következőkben tippeket hoztam, hogy mit érdemes szem előtt tartani, hogy a nyári “egészségesnek érzem magam” hatás ősszel is megmaradjon:

  • Ezután is figyeljünk arra, hogy nyersanyagokat vásároljunk és nem bolti készételeket. Ezzel csökkenthető az ételek só és zsírtartalma és növelhető a zöldségek mennyisége. pl.: házi paradicsomszósz még friss paradicsomból, akár olaj nélkül is készülhet, kevés sóval, míg a bolti szósz olykor a zöldfűszerek mellett rengeteg olajat és sót, akár ízfokozót is tartalmaz.
  • Amennyiszer lehet, rendelés helyett szánjunk időt a főzésre. A sertés sült-krumplipüré-párolt káposzta tökéletesen egészséges étel lehet a mindennapi gyakorlatban, ha házilag készítjük. A hús adagja 150-200 g helyett legyen 80-100 g, a krumplit vaj és tejszín helyett akkár saját főzővizével is pürésíthetjük, káposztából pedig fejenként 250-300g-ot is bátran kalkulálhatunk, melyet kevés olajon futtassunk át. Ha rendelnénk, ezek az arányok egészen mások lennének, igaz?
  • Ne feledkezzünk el arról, bár meglepő lehet, hogy számtalan gyümölcs és zöldség szezonja átnyúlik a nyárból az őszbe és szeptemberben is frissen beszerezhető: cukkini, spenót, sóska, újhagyma, kukorica, padlizsán, paprika, paradicsom, pak choi, rukkola, uborka brokkoli, fejes saláta, jégsaláta, hónapos retek, karfiol, szamóca, sárgadinnye, szeder, őszibarack, görögdinnye.
  • Amíg van lehetőségünk a nyári kincseket beszerezni, tárazzunk be belőlük későbbre. Nyilván, a fagyasztott változat a leggyorsabb módszer, de ha nincs nagy méretű fagyasztónk, akkor is van egy jó lehetőség – befőzés. Sokan tartanak a lekvárfőzéstől, pedig valójában nem ördöngösség és lehet egészségfelelősen csinálni! A befőzendő gyümölcsöt megmossuk és addig főzzük, amíg jelentősen nem veszít víztartalmából. A mindenféle cukor, édesítés nélkül készített főzet is elrakható, ráadásul a tartósítószert is elfelejthetjük. Ha alaposan kifőzött üvegbe szedjük a még rotyogó gyümölcsöt és színültig szedve azonnal lezárjuk a szintén kifőzött kupakot, jól tárolható, cukormentes lekvárt kapunk.
  • Ősszel kevésbé vagyunk már fiizkailag aktívak, ez pedig hatással van a tápcsatornánk működésére. Figyeljünk ilyenkor arra, hogy táplálkozásunk rostdús legyen, részesítsük előnyben a káposztaféléket minél változatosabban (lilakáposzta, kelkáposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, karalábé).
  • Az immunerősítésnél nincs is hatékonyabb módszer, mint a színekben és antioxidánsokban gazdag étkezés. Mikor változik az időjárás és a tanév megkezdtével az életritmusunk, valamint a minket érő stressz is nő, mindez hatással van a szervezet immunfunkcióra. Ekkor lesz nagy segítség nekünk a színes, karotinoidokban dús sütőtök, a rezveratrolban gazdag lila szőlőt, a polifenolokban bővelkedő szilva, a lila, sárga és narancs színű édesburgonya és például a füge is.
  • A gumósok, melyeknek azon részét fogyasztjuk, ahol maguk számára a tápanyagot raktározzák a zöldségek, magasabb szénhidráttartalmúak. Sütőben sütve őket az édes ízük erőteljesebben érvényesül. Az egyik legfelkapottabb gumós mostanában a zeller. Finomra metélve nyersen is kerülhet salátába, tepsiben sült vegyes zöldségekkel egytálétel lehet pirított magvakkal megszórva, burgonyapüré is helyettesíthető a változatosság jegyében zeller krémmel, vagy egészben sütve egy vegán feltét is varázsolható belőle.
  • A szervezet védő és javító mechanizmusait nagy mértékben támogatják a többszörösen telítetlen zsírsavak. Fontos jelátviteli és antioxidáns funkciójuk van, több száz másik teendőjük mellett. Az omega-3 zsírsavak olyan résztvevők a szervezetünkben, melyeket szinte kizárólag mi tudunk biztosítani, a szervezet az előállítani saját maga csak csekély mértékben képes, pedig ezek esszenciális, azaz nélkülözhetetlen zsírsavak. Az egészségünk irányításához tehát a mi kezünkben a gyeplő. Fogyasszunk minél változatosabban olajos magvakat (naponta 1 zárt maréknyit) és 1-1 kiskanálnyi növényi olajat (extra szűz olívaolaj, lenmagolaj, dióolaj, tökmagolaj, mákolaj, mandulaolaj, repceolaj, kukoricacsíra olaj, kendermagolaj)

Zárásként pedig egy fontos üzenet: nincs semmi ördöngősség az évszakváltásban. Ne hagyjuk magunkat behúzni évszak, időjárás és életmódváltós cikkek útvesztőjébe. Egyszerűen csak járjunk ki a piacra, válogassunk a szezonális nyersanyagokból, együnk színesen és figyeljünk a testünk jelzéseire!

Olvass tovább!

Clean Eating – azaz, amikor…

Életmód

A “tiszta” étkezés nem azt jelenti, hogy kézmosás után, tiszta kézzel nyúlunk az ételhez, bár ez elengedhetetlen persze. Hajlamosak vagyunk címkézni az étkezési szokásainkat, hogy ...