Barion Pixel
, ,

Fülöp Lili

Megosztás

Kánikula ételek – együnk jól nyáron is!

Nyáron könnyed, frissítő ételekre vágyik a szervezetünk, keressük-kutatjuk a recepteket, ami miatt nem kell bedurrantani a sütőt vagy órákat a főzőlap mellett álldogálnunk. Fülöp Lili most nem csak a hűsítő ételek fiziológiájáról írt nekünk, hanem konkrét tippeket is megoszt, hogy nyáron is táplálóan étkezhessünk. A melegben a szervezet energiaszükséglete körülbelül 10-15%-kal csökken, nem csoda hát,…

Nyáron könnyed, frissítő ételekre vágyik a szervezetünk, keressük-kutatjuk a recepteket, ami miatt nem kell bedurrantani a sütőt vagy órákat a főzőlap mellett álldogálnunk. Fülöp Lili most nem csak a hűsítő ételek fiziológiájáról írt nekünk, hanem konkrét tippeket is megoszt, hogy nyáron is táplálóan étkezhessünk.

A melegben a szervezet energiaszükséglete körülbelül 10-15%-kal csökken, nem csoda hát, ha ilyenkor kevésbé érezzük magunkat éhesnek. Ha a nagy hőségben az éhségünk zsíros, kalóriadús ételekkel, a szomjúságunk pedig hideg sörrel csillapítjuk, ne csodálkozzunk azon, hogy nem érezzük jól magunkat vagy, hogy még jobban izzadunk. A meleg nagyon igénybe veszi szervezetet, ne terheljük ezért feleslegesen nehezen emészthető, kalóriadús ételekkel, italokkal. Ez nem azt jelenti, hogy nem élvezhetünk alkalmanként egy forró lángost vagy jeges fröccsöt, de a mértékletességre mindenképpen meg kell tanulnunk figyelni.

Hoztam ezért négy útravaló tippet, melyek segítenek a nyaralás alatt is egészségesnek maradni:

  1. Kerüljük a feldolgozott ételeket!

Ennek elkezdéséhez nincs jobb időszak a nyárnál, hiszen a természet ontja a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Szezonja van a különböző salátaféléknek, padlizsánnak, karalábénak, paradicsomnak, paprikának vagy a sárgadinnyének és bogyós gyümölcsöknek is, miért választanánk hát az előre csomagolt, kényelmi termékeket? Ekkora vitamin és ásványianyag mennyiséget ilyen koncentrált formában garantáltan sehol sem találunk!

  1. Tartsunk egyensúlyt!

A tápanyagokat jól elosztva vigyük be a nap során, ne terheljük meg a szervezetet egy-egy nagyobb étkezéssel. A reggeli és vacsora energiamennyisége tegye ki a napod maximum felét, az ebéd képezze a 30-35%-ot, míg a kis étkezések, tehát a tízórai és uzsonna töltse ki a maradék helyet.

  1. Ne csak főzzünk, hanem ropogtassunk is!

Bár szuper főzelékeket, grillezett, párolt ételeket készíthetünk zöldségekből, legalább 1-2 adagot nyersen is rágcsáljunk el a nap során.

A friss gyümölcsök és zöldségek a folyadékpótlás mellett olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is rejtenek (pl. C, E- vitamin, béta-karotin, cink, szelén), amelyek segítenek felvenni a harcot az agresszív napsugarak bőrünkre gyakorolt hatásával. Béta-karotint például a piros és narancsszínű zöldségekben, gyümölcsökben találhatunk, így a sárgarépában, paradicsomban, pirospaprikában, sárgadinnyében vagy a sárgabarackban.

  1. Méregtelenítés⁉️

Na nem ám a szó gyakran használt értelmében! Éhezésre nincs szükség, az egészségesen működő belső szerveink elvégzik ezt helyettünk. Nem árt azonban segítenünk azzal, hogy ebben az időszakban elkerüljük a túl sós, túl édes ételek vagy éppen magas koffeintartalmú italok és az alkohol fogyasztását.

Ugye, hogy nem is olyan nehéz? A tudatos táplálkozás nem nagy ördöngösség, inkább egy kis odafigyelést és törődést igényel.

Olvass tovább!

Egy asztalnál – a közös étkezés pszichológiai és biológiai fontossága az egészségünkben

Életmód

Hogy az étkezés során nem csak az étel látványa, íze, illata hat ránk, azt mindannyian tudjuk, érezzük. Óriási szerepe van annak is, hogy kikkel fogyasztjuk ...