Barion Pixel

Fülöp Lili

Megosztás

Így legyen egészséges a barbecue!

Odaégett, túlsütött hús, adalékanyagokban bővelkedő virsli, cukros pácok, kalóriadús koktélok és még hosszan sorolhatnánk a kerti partik ínycsiklandó, ám roppant egészségtelen falatainak listáját. Ha az ízekre és a pattogó tűz melletti baráti összejövetel élményére gondolunk, egyértelmű, hogy a nyár elengedhetetlen programjáról van szó. Lemondás helyett ezért tervezzünk újra és Fülöp Lili dietetikusunk tippjeit követve tegyük egészségessé a sütögetést!

A grillezés kétség kívül a nyári esték fénypontja, töltsük hát meg tápláló fogásokkal és egészséges ízekkel! Összegyűjtöttem, hogy mi szükséges ahhoz, hogy tápláló és finom ételek kerüljenek le a rácsról:

A lényeg már tegnap elkezdődött!

Ha előre tudjuk, hogy a hét melyik napján szeretnénk grillezni, érdemes már előző nap rákészülni. Az előre készülés egy fontos mozzanata a pác elkészítése. Ha szeretnénk a hozzáadott zsiradékot mérsékelni az ételeinkben, akkor ne tisztán olaj alapú pácokkal dolgozzunk, remekül működik a tej vagy a joghurt is (növényi alternatíváik is) pácként. Kerüljön bele minél több zöldfűszer – bazsalikom, oregánó, kakukkfű stb. – amivel a só mértékét is csökkenteni tudjuk.

Ne csak a fehérjeforrásokban gondolkodjunk

A zöldségek salátaként, grill ételként vagy akár zöldségnyársként is a tányérra kerülhetnek, nem érdemes kihagyni őket a sorból. A túlzott hőkezelés, akárcsak a húsoknak, a zöldségeknek sem tesz jót, mint ahogy a folyamatos forgatás sem. Hagyjuk 3-5 percig jól átsülni a zöldségszeleteket, sőt ha úgy tartja kedvünk a gyümölcsöket is! Grillen a barackfélék a legfinomabbak, egy próbát mindenképp megér!

Folyékony kalória

A nyári vacsorák sunyi versenyzői a különböző koktélok, amik a főétkezés kalóriatartalmával is képesek felvenni a versenyt. Energiatartalmuk magából az alkoholból és a hígításra használt, sok esetben magas cukortartalmú folyadékokból áll. Jól tudjuk, 1-1 ilyenből nem lesz probléma, ha mégis az egészségesebb vonalat keressük, akkor hígítsunk inkább hozzáadott cukrot nem tartalmazó folyadékkal, akár szódával vagy egy Funky préslével.

Olvass tovább!

A D-vitamin pótlás egész évben fontos!

A napfény vitaminját télen pótolni kell!

Főoldal

 Mirgai Zita dietetikus írása Bár még olykor élvezhetjük a kellemes kora téli napsütést, ez már nem elég ahhoz, hogy a szervezetünk előállítsa a megfelelő mennyiségű ...

Fülöp Lili

Megosztás

Így legyen egészséges a barbecue!

Odaégett, túlsütött hús, adalékanyagokban bővelkedő virsli, cukros pácok, kalóriadús koktélok és még hosszan sorolhatnánk a kerti partik ínycsiklandó, ám roppant egészségtelen falatainak listáját. Ha az ízekre és a pattogó tűz melletti baráti összejövetel élményére gondolunk, egyértelmű, hogy a nyár elengedhetetlen programjáról van szó. Lemondás helyett ezért tervezzünk újra és Fülöp Lili dietetikusunk tippjeit követve tegyük egészségessé a sütögetést!

A grillezés kétség kívül a nyári esték fénypontja, töltsük hát meg tápláló fogásokkal és egészséges ízekkel! Összegyűjtöttem, hogy mi szükséges ahhoz, hogy tápláló és finom ételek kerüljenek le a rácsról:

A lényeg már tegnap elkezdődött!

Ha előre tudjuk, hogy a hét melyik napján szeretnénk grillezni, érdemes már előző nap rákészülni. Az előre készülés egy fontos mozzanata a pác elkészítése. Ha szeretnénk a hozzáadott zsiradékot mérsékelni az ételeinkben, akkor ne tisztán olaj alapú pácokkal dolgozzunk, remekül működik a tej vagy a joghurt is (növényi alternatíváik is) pácként. Kerüljön bele minél több zöldfűszer – bazsalikom, oregánó, kakukkfű stb. – amivel a só mértékét is csökkenteni tudjuk.

Ne csak a fehérjeforrásokban gondolkodjunk

A zöldségek salátaként, grill ételként vagy akár zöldségnyársként is a tányérra kerülhetnek, nem érdemes kihagyni őket a sorból. A túlzott hőkezelés, akárcsak a húsoknak, a zöldségeknek sem tesz jót, mint ahogy a folyamatos forgatás sem. Hagyjuk 3-5 percig jól átsülni a zöldségszeleteket, sőt ha úgy tartja kedvünk a gyümölcsöket is! Grillen a barackfélék a legfinomabbak, egy próbát mindenképp megér!

Folyékony kalória

A nyári vacsorák sunyi versenyzői a különböző koktélok, amik a főétkezés kalóriatartalmával is képesek felvenni a versenyt. Energiatartalmuk magából az alkoholból és a hígításra használt, sok esetben magas cukortartalmú folyadékokból áll. Jól tudjuk, 1-1 ilyenből nem lesz probléma, ha mégis az egészségesebb vonalat keressük, akkor hígítsunk inkább hozzáadott cukrot nem tartalmazó folyadékkal, akár szódával vagy egy Funky préslével.

Olvass tovább!

Csípősen az igazi! Íme a csípős ételek jótékony hatása

DietetikusTudástár

Odavagy a fűszeres, izzasztó ételekért? Rajongsz a chili vagy gyömbér melengető ízéért? Fülöp Lili dietetikusunk most lerántja a leplet a csípős ételek pikáns és igencsak ...