Barion Pixel

Lassan tetőzik az eperszezon és degeszre ehetjük magunkat ebből az isteni finom és rendkívül egészséges gyümölcsből! A Funky Forest egyik erdőlakója már különösen izgatott, Berry Bear abszolút kedvence ugyanis ez a piros finomság. Hogy az eper ínycsiklandó, azt mackónk nagyon jól tudja, de hogy miért olyan egészséges, arra Fülöp Lili dietetikusunktól kaphatunk választ!

A piros zöldségeket és gyümölcsöket nagy hiba kihagyni az étkezésünkből, ugyanis híresen egészségesek. A piros csapatból pedig nem hiába az eper a legkedveltebb szezongyümölcs, ugyanis a legalacsonyabb szénhidrát tartalmú gyümölcsök közé tartozik és magas az antocián tartalma is. Ezek olyan antioxidáns vegyületek, melyek , immunerősítő hatásúak és segítenek védekezni a szervezetbe kerülő szabadgyökök ellen. Ráadásul az illatos szamóca C-vitaminban is gazdag, magas a rosttartalma és 1 maroknyi belőle alig 50 kalória, ezért a cukorbetegek is bátran beépíthetik a diétájukba akár egy egész müzlis tálnyi mennyiségben is!

Az, hogy mindezek mellett mennyei finom, már csak hab a tortán. Egyébként igaz, tortára és sütibe sütve is kiváló, de érdemes nyersen is falatozgatni belőle, sőt le is fagyasztható a téli napokra néhány adag.

Turmixba vagy smoothieba téve más színes zöldséget is megédesíthet, legyen az spenót, uborka vagy sárgarépa. Gyümölcsökkel is bátran kombinálhatjuk, a Berry Bear smoothie-ban például az almával és tőzegáfonyával lép ízorgiába! A nyári melegben a hidratálásban is segíthet, a smoothiet vízzel hígítva magunkkal vihetjük a kulacsunkban. A kulacsodban? Igen, miért ne! Hiszen a fenntarthatóság az alapoknál kezdődik.

Az eper vásárlásánál is tehetünk fenntartható lépéseket: vásároljuk akkor, amikor már itthon is szezonja van és ott, ahol biztosan hazait kaphatunk. Tehát irány a piac vagy a szedd magad eperföld! Utóbbi jó móka is lehet, ha a családdal vagy barátokkal közösen mentek. Csak ne feledjük, hogy az eper nem utóérő fajta, csak a szép piros darabokat érdemes leszednünk.