Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

Csempésszük vissza a nyarat!

A csapból is a fenntarthatóság folyik, ami persze nem jelenti azt, hogy mindannyian figyelünk is erre. De most foglalkozzunk szabadon azzal a témával, hogy bizony, amikor 4 évszak miatt, messzinek tűnik a nyári szamóca, cseresznye, a kert végében ribizli bogarászás és a köldökünkig csorgó dinnyelé, akkor bizony nagyon jó, ha van mihez nyúlnunk, hogy kitartsunk…

A csapból is a fenntarthatóság folyik, ami persze nem jelenti azt, hogy mindannyian figyelünk is erre.

De most foglalkozzunk szabadon azzal a témával, hogy bizony, amikor 4 évszak miatt, messzinek tűnik a nyári szamóca, cseresznye, a kert végében ribizli bogarászás és a köldökünkig csorgó dinnyelé, akkor bizony nagyon jó, ha van mihez nyúlnunk, hogy kitartsunk nyárig.

Egyébként, ha már öko-tudatosság. Van számtalan olyan régi, hagyományos módszerünk, amivel a szezonalitásra törekvés mellett, fenntarthatóan és egészségesen tudjuk konzerválni a nyári emlékek ízét. Ilyen a savanyítás, az aszalás és a befőzés.

A Funky Forest kíméletes melegítéssel tartósítja a gyümölcs présleveket, bárminemű adalékanyag és kémiai vegyület alkalmazása nélkül, csak természetesen, hagyományosan.

Miért jók ezek a piros színű, nyári finomságok?

Igazából, ha másért nem, mint hogy finomak, jó élményt nyújtanak egy hideg, téli napon, a szürkeségben, már akkor is megéri őket hazavinni, a gyermek uzsonnájához csomagolni, a munkahelyen bent tartani. Sajnos, manapság túlságosan is meghatározza az étkezéssel kapcsolatos döntéseinket, hogy milyen élettani és egészség vonatkozása van az elfogyasztott falatnak. Pedig ne  feledjük, az ételnek nagyon is fontos szerepe az élmény is, hogy olyat fogyasszunk, amit igazán szeretünk, ami igazán jól esik az ízlelőbimbóknak. Nem alárendelt ez a funkciója a tápanyag tartalomhoz képest!

Az örök aggódóknak, vagy tanulni vágyóknak pedig egy tudományos tény: a 100%- os préslevek és smoothiek piros színét adó növényi vegyületek erős antioxidánsok, betegségekkel szembeni védelemben támogatják a szervezet működését. Ugyanis a Funky Forest piros  finomságok nem ám színezéktől színpompásak, hanem magas piros gyümölcstartalmuk miatt – meggy, eper vagy piros ribizli.  Bár ezek a karakteres, zamatos, üvegbe zárt italok önmagukban, hűtve is igazi finomságok, remek kisétkezés (tízórai, uzsonna) opciók, és egy kis ügyességgel igazi csemegévé alakíthatóak. Nézzünk erre pár receptet:

Berry Bear – alma-eper-tőzegáfonya – élénkítő irodai nasi az irodában vagy otthon – 1 főre

Otthon, száraz serpenyőben, bármi zsiradék nélkül pirítsunk meg egy mixet:

  • 1 evőkanál zabpehely
  • 1 teáskanál napraforgómag
  • 1 teáskanál tökmag
  • 1 evőkanál hántolt hajdina nyersen

Néhány perc után, amikor a magok is pattogni kezdenek, illetve érezzük a finom illatot, máris kész a smoothie-ra szórható feltét (topping)

A smoothie-t tegyük egy kis tálba, csészébe és szórjuk a tetejére a magmixet. Tápláló, ropogós, ízes, igazi élénkítő, tápanyagokkal és jó élménnyel lát el, hogy délig ne az ebéden, hanem a feladatainkon járjon az eszünk.

Wacky Wolf – alma-meggy-bodza 100% préslé- hideg vagy meleg gyümölcsleves 2 főre

Ki mondta, hogy a gyümölcsleves és gyümölcs mártás csak nyári étel lehet? Készítsünk gyümölcslevest főzés nélkül vagy akár melegen egy vegyes gyümölcspréslével.

Hidegen – 2 főre

  • 1 üveg Wacky Wolf
  • 1 közepes alma
  • 1 közepes körte
  • 1,5 dl natúr joghurt vagy görög joghurt

A gyümölcsöket hámozzuk, majd vágjuk fel kisebb kockákra és adjuk hozzá a joghurttal elkevert gyümölcsléhez. Máris készen vagyunk.

Melegen – 2 főre

  • 1 üveg Wacky Wolf
  • 1 közepes alma
  • 1 közepes körte
  • 0,5 dl 10%-os tejszín
  • 15 g vaníliás pudingpor

A gyümölcsöket megpucoljuk, felkockázzuk és pici vízzel lefedve pároljuk 1-2 percig. Csomómentesre keverjük a pudingport egy pici gyümölcslével, majd a többit is hozzáadjuk és így öntjük a gyümölcsökhöz. Beleöntjük a tejszín és az egészet forrásig melegítjük.

Rusty Racoon – alma-ribizli-mangó 100% smoothie – Piros Muffin – 12 db

  • 1 üveg Rusty Racoon
  • 1 db tojás
  • 40 g vaj vagy margarin
  • 50 g cukor vagy méz
  • 200 g finomliszt
  • 50 g teljeskiőrlésű liszt
  • 1 csomag (12-14 g) sütőpor
  • 1 csipet só

A lisztet, a sütőporral és a sóval összekeverjük. A puha vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, és még keverjük a habverővel 2 percig. Ehhez adjuk a gyümölcslevet, majd a lisztes keveréket. Mikor egynemű, a muffinforma mélyedéseibe muffin papírokat rakunk, megtöltjük a tésztával úgy, hogy ne legyen teljesen teli, majd 180 fokon kb. 20 perc alatt vagy tűpróbáig készre sütjük.

Olvass tovább!

Egy asztalnál – a közös étkezés pszichológiai és biológiai fontossága az egészségünkben

Életmód

Hogy az étkezés során nem csak az étel látványa, íze, illata hat ránk, azt mindannyian tudjuk, érezzük. Óriási szerepe van annak is, hogy kikkel fogyasztjuk ...