Barion Pixel

Fülöp Lili

Megosztás

Böjt – kell nekünk vagy sem?

Húsvét alkalmából vagy tavaszi életmódváltás céljából sokan elgondolkoznak a böjtölésen áprilisban. Fülöp Lili dietetikusunk segítségével most azt fedezzük fel, hogy vannak e pozitív hatásai a böjtölésnek és ha igen mire érdemes odafigyelnünk.

Először üljünk le egy pillanatra és gondoljuk át, hogy mi célból szeretnénk böjtölésbe kezdeni. Ha ugyanis a célunk a testtömegvesztés és nem vallási megfontolásból, akkor azt javaslom, gondolkodjunk inkább kisebb lépésekben a drasztikus kalóriamegvonás helyett és egy hosszútávon is követhető, helyes életmódot kialakításán munkálkodjunk.

A szervezetünk ugyanis egy csodás „gépezet”, van egy nagyon jól működő méregtelenítő rendszere: ilyen a máj, a vesék, a keringési szervrendszer, a nyirokrendszer és a tüdő is, ők felelnek azért, hogy optimális esetben a méreganyagok ne halmozódjanak fel bennünk. Bízzunk bennük és ne használjuk ki őket!

A vallási böjtöt, ha tehermentesítésnek, a rossz szokásoktól való elszakadásnak fogjuk fel, akkor igenis lehet értelme! Egy böjt lehet egy 2-3 napos „mentesítés” is, orvosi-dietetikai felügyelettel akár léböjt is, de minden esetben kontrollált és nem hasraütésszerűen végzett metódus.

A böjtbe való be- és kimenet során fontos a fokozatosság. Kezdjük el csökkenteni a húsfogyasztásunkat, iktassunk be húsmentes napokat, de ne egyszerre vágjuk el magunkat az eddig megszokott élelmiszerektől.

Íme néhány tipp, hogy a böjti időszak alatt mely alapanyagok elhagyása/ megszorítása fontolható meg a teljesség igénye nélkül:

  • alkohol
  • húsok és húskészítmények
  • üdítőitalok
  • cukrok
  • túlzott zsiradék használat
  • adalékanyagok, félkész/készételek
  • dohányzás
  • finomított lisztek/pékáruk

Ha letelt a böjt, a visszatérés is maradjon ugyanúgy fokozatos, hiszen finom a húsvéti sonka, de mértékkel fogyasztva kevesebb kárt okozunk majd a szervezetünkben!

Figyelem! A böjt sem való mindenkinek! Ebbe a csoportba tartoznak az idősek, gyermekek, várandósok, cukor-, szív-, vese-, máj-, epe- vagy daganatos betegek, akiknek egy saját, betegségükhöz vagy állapotukhoz szabott diétát érdemes követniük.

A kiegyensúlyozott táplálkozás híveként, azt javaslom (böjt ide vagy oda), ismerjük meg a testünk működését, higgyük el, hogy az jól végzi a dolgát és ehhez igyekezzünk minden tápanyagot megadni neki!

Olvass tovább!

Zöldülő tányér, egészséges környezet

DietetikusÉletmódFenntarthatóság

Környezetünk és egészségünk védelme nem ellentmondásos célok, hanem szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Ismerjétek meg Szabó Adrienn dietetikusunk írásából, hogy hogyan tehettek egészségetekért és a bolygóért, környezettudatos ...

Fülöp Lili

Megosztás

Böjt – kell nekünk vagy sem?

Húsvét alkalmából vagy tavaszi életmódváltás céljából sokan elgondolkoznak a böjtölésen áprilisban. Fülöp Lili dietetikusunk segítségével most azt fedezzük fel, hogy vannak e pozitív hatásai a böjtölésnek és ha igen mire érdemes odafigyelnünk.

Először üljünk le egy pillanatra és gondoljuk át, hogy mi célból szeretnénk böjtölésbe kezdeni. Ha ugyanis a célunk a testtömegvesztés és nem vallási megfontolásból, akkor azt javaslom, gondolkodjunk inkább kisebb lépésekben a drasztikus kalóriamegvonás helyett és egy hosszútávon is követhető, helyes életmódot kialakításán munkálkodjunk.

A szervezetünk ugyanis egy csodás „gépezet”, van egy nagyon jól működő méregtelenítő rendszere: ilyen a máj, a vesék, a keringési szervrendszer, a nyirokrendszer és a tüdő is, ők felelnek azért, hogy optimális esetben a méreganyagok ne halmozódjanak fel bennünk. Bízzunk bennük és ne használjuk ki őket!

A vallási böjtöt, ha tehermentesítésnek, a rossz szokásoktól való elszakadásnak fogjuk fel, akkor igenis lehet értelme! Egy böjt lehet egy 2-3 napos „mentesítés” is, orvosi-dietetikai felügyelettel akár léböjt is, de minden esetben kontrollált és nem hasraütésszerűen végzett metódus.

A böjtbe való be- és kimenet során fontos a fokozatosság. Kezdjük el csökkenteni a húsfogyasztásunkat, iktassunk be húsmentes napokat, de ne egyszerre vágjuk el magunkat az eddig megszokott élelmiszerektől.

Íme néhány tipp, hogy a böjti időszak alatt mely alapanyagok elhagyása/ megszorítása fontolható meg a teljesség igénye nélkül:

  • alkohol
  • húsok és húskészítmények
  • üdítőitalok
  • cukrok
  • túlzott zsiradék használat
  • adalékanyagok, félkész/készételek
  • dohányzás
  • finomított lisztek/pékáruk

Ha letelt a böjt, a visszatérés is maradjon ugyanúgy fokozatos, hiszen finom a húsvéti sonka, de mértékkel fogyasztva kevesebb kárt okozunk majd a szervezetünkben!

Figyelem! A böjt sem való mindenkinek! Ebbe a csoportba tartoznak az idősek, gyermekek, várandósok, cukor-, szív-, vese-, máj-, epe- vagy daganatos betegek, akiknek egy saját, betegségükhöz vagy állapotukhoz szabott diétát érdemes követniük.

A kiegyensúlyozott táplálkozás híveként, azt javaslom (böjt ide vagy oda), ismerjük meg a testünk működését, higgyük el, hogy az jól végzi a dolgát és ehhez igyekezzünk minden tápanyagot megadni neki!

Olvass tovább!

Íme, a zöld smoothie-k rejtett titkai!

DietetikusTippek

A zöld smoothie-knak kifejezett rajongótábora van, de ugyanennyien vannak, akik valamiért távol tartják magukat ettől a kategóriától… Szabó Adrienn dietetikusunk most kedvenc Funky Forest gyümölcsleve, ...