Barion Pixel

Még időben vagyunk, ha a nyári ízeket üvegbe szeretnénk zárni, hiszen nincs is annál jobb, mint egy hideg téli napon beleharapni egy falat finomságba, ami visszahozza a meleg napok érzését. Lássuk, mire van szükségünk: hibátlan alapanyagokra, jól kifőzött üvegekre és hosszú dunsztolásra. Bizony, csak ennyi kell! Olvassatok tovább Fülöp Lili dietetikusunk szuper tippjeiért!

A hibátlan alapanyagokat ne értsük félre, semmi gond nincs a kissé „ütött-kopott” zöldségekkel és gyümölcsökkel, ezeket azonban inkább fagyasztva érdemes eltenni, vagy még nyersen elmajszolni. A savanyúság vagy lekvár készítéséhez a 80-90%-ban érett zöldség-gyümölcsök a legalkalmasabbak ugyanis. A befőzéshez használt edényeink mindig legyenek teljesen tiszták, hogy az üvegben maradt baktériumok miatt ne romoljon meg az eltett finomság. Szuper ötlet a mosogatógépben való kifőzés is, akinek van, használja bátran!

A nyersanyagok átmosása, a felesleges részek eltávolítása a következő fontos feladat, majd a kész zöldség/gyümölcs mehet is a következő állomásra. Lekvár készítésénél, csak annyi ideig főzzük a gyümölcsöket, ameddig feltétlenül szükséges, ugyanis a hőérzékeny vitaminok, mint például a C-vitamin, akár 70%-át is elveszíthetjük így. A kész befőtteket tartsuk hűvös, sötét helyen, így elkerülhetjük a felesleges tartószítószerek hozzáadását. A cukor is tartósít, azonban nem érdemes túlzásba esni vele, ha szeretnénk a gyümölcs eredeti ízét megőrizni. A sütőben sült szilvából készült lekvár például egyáltalán nem igényel édesítést, de a baracklekvár is bőven tartósítható fele annyi cukorral, mint amennyit a Mama tesz bele.

Kiváló tartósító módszer az aszalás is. A szép vékonyra felszeletelt, megmosott zöldségeket és gyümölcsöket elég csak egy meleg, de nem tűző napos, szellős helyre kirakni körülbelül 1 hétre, hogy veszítsenek a víztartalmukból. A zöldség akkor lesz finom aszalvány, ha 15% körüli, míg a gyümölcsök már 20%-os víztartalomnál is aszalt formát öltenek. Ellenőrizni előtte és utána való súlyméréssel tudunk. Ha nincs ennyi időnk sütővel (60 fokon, nyitott ajtóval, légkeverésen) vagy aszalógéppel is próbálkozhatunk. Az így készült finomságok fél, de akár 1 évig is fogyaszthatók. Az aszalható alapanyagok száma szinte végtelen: burgonya, sárgarépa, zeller, karalábé, paradicsom, bogyós gyümölcsök, alma, füge mind-mind szerepelhet a listán!

Ha pedig a fent említett módszerek egyikére sincs időnk, akkor sincs ok pánikra! Fagyasztással is tudunk eltenni nyári kedvenceinkből, amik aztán változatosan felhasználva (levesben, főzelékben, süteményben stb.) visszahozhatják számunkra azokat a mámorító, napsütéssel teli ízeket.