A gyógyító húsleves titka
Ha három a magyar igazság és három gyógyító, magyaros ételt szeretnénk összegyűjteni, a húsleves biztos első helyen végezne! Szabó Adrienn lerántja a leplet a méltán híres fogás titkairól és dietetikus szemmel elmeséli miért is olyan nagyszerű kedvenc magyar fogásunk! Táplálkozástudományi szempontból a leveseknek fontos szerepe van a folyadékpótlásban, mivel ásványianyag forrást jelentenek és bőséges zöldségfogyasztásra…
Ha három a magyar igazság és három gyógyító, magyaros ételt szeretnénk összegyűjteni, a húsleves biztos első helyen végezne! Szabó Adrienn lerántja a leplet a méltán híres fogás titkairól és dietetikus szemmel elmeséli miért is olyan nagyszerű kedvenc magyar fogásunk!
Táplálkozástudományi szempontból a leveseknek fontos szerepe van a folyadékpótlásban, mivel ásványianyag forrást jelentenek és bőséges zöldségfogyasztásra adnak lehetőséget.
Az igazi húsleves:
- színét az olajon megfuttatott sárgarépa karotinja adja és nem a vegeta vagy ízvarázs
- nem csak cérnametélt van benne egy kis répával, hanem a kevés tészta mellett van sok-sok zöldség is: fehérrépa, vöröshagyma, fokhagyma, kelkáposzta, gomba, zellergumó, karalábé, kelbimbó, paprika, paradicsom.
Csavarjunk egyet a húslevesen:
- Ásványianyag-tartalma nagyban fokozható, ha szakítunk azzal az elvárással, hogy a húsleves átlátszó. A habot egyáltalán nem kell leszedni, az nem kosz, nem ártalmas anyag, hanem értékes nyomelem forrás.
- Az olyan zöldségeket, amiket talán egészben nem enne meg senki (vöröshagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom), passzírozzuk a levesbe.
- Fenntarthatósági szempontok miatt is rajongunk a húslevesért, mert bizony ebbe felhasználhatjuk az állatok olyan részét (szárny, láb, szív, máj, nyak, zúza stb.) amit egyébként nem fogyasztanánk. Pedig hát tudjuk, a csirke nem csak mellből és combból áll, a sertés pedig nem csak comb és karaj. Nem beszélve arról, hogy ezen részek segítségével kollagénnel is elláthatjuk szervezetünket, tehetünk ízületeinkért, tápcsatornánk integritásáért és bőrünk rugalmasságáért is.
Ejtsünk szót a többi levesről is, amik szintén jól hidratálnak és ellátnak értékes növényi hatóanyagokkal:
- Gyakorlatilag bármelyik zöldségkrémleves, ha nem sűrítjük őket sok liszttel, nem teszünk bele sok zsíros tejszínt és vajat. Helyette kevés vízzel felöntve csak önmagukkal sűrítsük őket. Ilyen például a gombakrémleves, cukkini krémleves, karfiolkrémleves és a sor még a végtelenségig folytatható.
- Kedvencem minden olyan leves, amiben káposzta van! Különösképp a frankfurti és minestrone leves. Utóbbi abszolút aduász, mivel szinte bármilyen zöldség rakható bele (cukkini, fekete kel, fodros kel, padlizsán, édeskömény, brokkoli, karfiol, szárzeller) fehérje forrásként pedig kerülhet bele csicseriborsó, zöldborsó, fehérbab. Lényege az, hogy paradicsomos a leves és dominálnak benne a zöldfűszerek (bazsalikom, oregánó).