Wacky Wolf szezon – eljött a meggy ideje!
Megérett a meggy, flúgos farkasunk pedig már nyalogatja is a száját, hogy mind bekebelezze! Dietetikusunk szerencsére meggyőzte, hogy a Funky gyümölcslevekbe azért maradjon és nektek is jusson néhány szem. A meggyet ezernyi jótékony tulajdonsága miatt ugyanis egy szezonban sem érdemes kihagyni. Szabó Adrienn írásából kiderül, hogy miért! Tudom, amikor a Tranquil Turtle kapcsán egyszer már…
Megérett a meggy, flúgos farkasunk pedig már nyalogatja is a száját, hogy mind bekebelezze! Dietetikusunk szerencsére meggyőzte, hogy a Funky gyümölcslevekbe azért maradjon és nektek is jusson néhány szem. A meggyet ezernyi jótékony tulajdonsága miatt ugyanis egy szezonban sem érdemes kihagyni. Szabó Adrienn írásából kiderül, hogy miért!
Tudom, amikor a Tranquil Turtle kapcsán egyszer már ellőttem, hogy melyik a kedvenc Funky Forest italom, de kijátszom újra ezt a lapot, mert a Wacky Wolf préslé bizony igen nagy kedvencem lett. Különösen nyáron vagyok oda érte, sok jégkockával és a környezettudatos üveg szívószálammal fogyasztom!
Bár Wacky Wolf legdominánsabb íze a meggy, nem kell aggódnunk a savanyú íz miatt, az italban található alma édessége miatt ugyanis nem húzza az ember száját. Bátran használhatjuk tehát gyümölcslevesek ízesítéséhez, vagy hideg és krémes céklakrémleves gazdagításához.
Ezernyi jóra jó – mire használjuk a meggyet?
- ahogy június elején megjelenik a piacokon, gazdagíthatjuk vele a reggeli kásánk, palacsintánk, a natúr joghurtokat, pohárkrémet vagy tiramisut
- gyümölcsleveshez és mártásokhoz is kiváló, akár húsok, máj mellé is
- meggyes rétesnek nincs párja, készítsünk belőle bátran süteményeket
- savanykás íze miatt szoktam javasolni zöld-megoldásként ételekbe, melyekbe citrom kellene: túrós süteménybe vagy mákos finomságok mellé
- sütőben szétterítve, alacsony hőfokon sütve, könnyen készülhet belőle házi aszalvány, mellyel változatosabbá tehetjük gabona köreteinket (pl.: bulgur, kuszkusz, rizs)
Na de mit tud a meggy direkt préselés után, a Funky gyümölcslevekben?
A meggy dicsőítéséhez a Szent István és a Semmelweis Egyetem munkatársai által összefoglalt közleményt hívtam segítségül.
- A meggy antocianinglükozidjai (polifenolos növényi vegyületek) hatékonyan csökkentik a gyulladásos eredetű fájdalomérzetet, hatóanyagának erőssége összevethető az ibuprofen gátlóhatásával. “Humán kísérletek alapján igazolódott, hogy a túlzott fizikai igénybevételből eredő izomsérülések kialakulása is mérsékelhető meggylé fogyasztásával.”
- A meggy számos különböző antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz (pl.: melatonin, kempferol, perillil-alkohol, ellagsav, flavonoidok, antocianinok, flavonolok) melyek közül több stabilitását a feldolgozás nem befolyásolta.
- Egereken végzett vizsgálat esetén azt találták, hogy a meggy antocianin tartalma mérsékelte az emésztőszervi daganatsejtek és humán vastagbéldaganatsejtek növekedését.
- A meggy egyik polifenolos vegyülete (genisztein) ösztrogén-antagonistaként védőhatású lehet bizonyos mell- és méhnyakdaganatok kialakulásával szemben.
- Nem szeretnénk egy gyümölcsöt sem kiikiáltani a superfood listáról, mert az egészség kulcsa a változatosság, de egyes vizsgálatok kimutatták, hogy egy típusú meggy antioxidáns kapacitása többszörösen felülmúlja az alma, a szamóca, a málna és a piros ribiszke átlagos antioxidáns kapacitását is.
- Állatkísérletek eredményeiről elmondható, hogy a meggy csökkenti a vérplazma összkoleszterin és LDL szintjét.
- A meggy glikémiás indexe (GI: 22) jelentősen elmarad a többi csonthéjas gyümölcshöz képest (GI: 39–57), amit feltehetően a meggy bioaktív vegyületei által kiváltott vércukorcsökkentő hatás és a rosttartalom magyaráz.
Remélem az ízletes tippek és a meggy jótékony hatásainak megismerése után, már ti is annyira várjátok a meggyszezont mint Wacky Wolf!