Barion Pixel

Fülöp Lili

Megosztás

(T)egyél a tavaszi fáradtság ellen!

Ahogy közeledik a tavasz, bár egyre több időt töltünk a természetben és élvezzük a napsütést, mégis azt érezzük, hogy valami nem stimmel? Ez bizony a tavaszi fáradtság, a napsütéses szezon gyakori velejárója. Mit tehetünk az elkerülése érdekében? Lehet ezt egyáltalán táplálkozással befolyásolni? Fülöp Lili dietetikusunk most ezekre a kérdésekre ad választ! A hosszabb nappalok óhatatlanul…

Ahogy közeledik a tavasz, bár egyre több időt töltünk a természetben és élvezzük a napsütést, mégis azt érezzük, hogy valami nem stimmel? Ez bizony a tavaszi fáradtság, a napsütéses szezon gyakori velejárója. Mit tehetünk az elkerülése érdekében? Lehet ezt egyáltalán táplálkozással befolyásolni? Fülöp Lili dietetikusunk most ezekre a kérdésekre ad választ!

A hosszabb nappalok óhatatlanul kevesebb alvásra késztetnek minket. A biológiai óránk, a cirkadián ritmus, egy rendkívül jól alkalmazkodó gépezet, de vigyáznunk kell, mert a tűréshatára nem végtelen. Az elegendő és megfelelő minőségű alvás elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez és a regenerálódáshoz, hiánya levertséget, fáradtságot, hangulatingadozásokat okozhat.Ha a cirkadián ritmus az alvás során elcsúszik, az bizony kihat más tevékenységeinkre is.

Ezek után nem meglepő tény, hogy ugyanígy működik a táplálkozással kapcsolatos ritmus is. Ha az emésztőszervrendszer a napi 4-5 étkezéshez van szoktatva, akkor körülbelül 3 óránként érkezik is a jelzés a táplálékfelvételre. A tavaszi fáradtsággal járó levertség ráadásul sokszor evésre késztet minket. Ilyenkor érdemes a mennyiség helyett az alapanyagok minőségre nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Teljes értékű ételekkel, magas rosttartalommal bíró gabonafélékkel vagy friss zöldségekkel, gyümölcsökkel nem csak a testünket, de az elménket is táplálhatjuk, amelyek anélkül segítik a jó közérzet elérését, hogy éhesnek éreznénk magunkat.

A B-vitaminok kiemelt szerepet kaphatnak ebben az időszakban, mint a különféle fáradtsággal és levertséggel kapcsolatos állapotok enyhítői. B12 vitamint találhatunk a tengeri halakban, vagy a tojásban, B6 vitamint a gabonafélékben vagy az olajos magvakban, folsavat a brokkoliban, káposztafélékben, a karfiolban vagy akár a leveles zöldségekben is, B1 vitamint a hüvelyesekben vagy a tejtermékekben.

Mutatok 2 olyan gyakorlati tippet, amit könnyen beépíthetünk a napunkba a tavaszi fáradtság ellenszereként:

  1. Tartsuk meg az egyensúlyt!

A tápanyagokat jól elosztva vigyük be a nap során, ne terheljük meg feleslegesen a szervezetet egy-egy nagyobb étkezéssel. A reggeli és vacsora energiamennyisége tegye ki a napunk maximum felét, az ebéd képezze a 30-35%-ot, míg a kis étkezések, tehát a tízórai és uzsonna töltse ki a maradék helyet.

Fehérjék, zsírok és szénhidrát tekintetében is érdemes minél jobban elosztanunk a mennyiségeket, a nap végéhez közeledve egyre könnyedebb fogásokat választva.

  1. Ne csak főzzük, nyerset is együk!

Bár rendkívül ízletes főzelékeket, grillezett, párolt ételeket készíthetünk a zöldségekből, figyeljünk rá, hogy legalább 1-2 adagot nyersen is rágcsáljunk el a nap során. Ha ez nehezen megy, akkor egy préslé vagy smoothie is segítségünkre lehet ebben, amit akár higítva, a nap folyamán elosztva is fogyaszthatunk. Ha igazán tudatosak szeretnénk lenni, némi gabonaféle vagy olajos magvak csipegetésével a napi B-vitamin adagunkat is letudhatjuk egy kalap alatt.

Olvass tovább!

Színpompás étkezésre fel!

Dietetikus

Dietetikusunk egyik gyakran ismételgetett mondása mostanában, hogy „az egészség az új luxus”. De mit is jelent az egészség és hogyan tehetünk érte a színekkel? Szabó ...