5 érv a sárgarépa és a cékla fogyasztása mellett
A mai napon a két zöldség szóvivőjeként Fülöp Lili dietetikusunk megmutatja nektek, hogy szerinte miért érdemes minden héten (vagy akár minden nap! ) beilleszteni a céklát és a répát az étkezéseinkbe! Olvassatok tovább és szeressétek meg még jobban ezeket a tápanyagban gazdag és változatos gyökérzöldségeket! Tehát, hogy miért is szeretjük annyira a répát és a…
A mai napon a két zöldség szóvivőjeként Fülöp Lili dietetikusunk megmutatja nektek, hogy szerinte miért érdemes minden héten (vagy akár minden nap! ) beilleszteni a céklát és a répát az étkezéseinkbe! Olvassatok tovább és szeressétek meg még jobban ezeket a tápanyagban gazdag és változatos gyökérzöldségeket!
Tehát, hogy miért is szeretjük annyira a répát és a céklát? Mutatom:
1. … mert sokoldalúak
Abszolút nem csak saláta zöldségek, a fasírtoktól a kencékig, sőt még édességekben is szuperül helyt állnak. Ha még nem próbáltál céklás browniet vagy sárgarépás muffint sütni, hát itt az ideje!
2. … mert igazi tápanyag bombák
A sárgarépában a béta-karotin, a C-vitamin vagy a folsav, míg a céklában a B1, B2- vitamin a kálium és a magnézium vigyáz arra, hogy minél tovább egészségesek maradhassunk.
3. … mert jó hatással van a belek egészségére
A bennük lévő rostok segítik többek között a lassabb felszívódást, az optimális bélműködést és jótékonyan hatnak a bélflóra egészségére is.
4. … mert szezonjuk van
Mindkettő zöldség szinte egész évben elérhető, de az új céklát és az őszi sárgarépát ilyenkor üdvözölhetjük a piacokon. Vásárlás után hűvös, száraz helyen tárolva sokáig élvezhetjük a frissességüket.
5. … mert finomak
Bár a cékla földes ízével nincsen mindenki barátságban, savanyúságként általában szeretett alapanyagról beszélünk. A sárgarépa édeskés ízét már egészen kis kortól kedveljük, de ha mégsem, egy préslébe „rejtve” ugye mindenki szívesen fogyasztja őket?