Barion Pixel
Megosztás

Zero waste diéta – tippek a környezetbarát étkezésért

Környezetünk és egészségünk védelméért egyszerre is tehetünk! Tudatos választásokkal, szezonális alapanyagokkal és egy kis előre tervezéssel nagy eredményeket is elérhetünk a bolygó és saját szervezetünk szempontjából is. Erről mesélt most nekünk Fülöp Lili dietetikus, aki még egy profi tippet is megosztott velünk cikke végén! Mi az a fenntartható étrend? Mindenképpen az, ami számodra odafigyeléssel teljesíthető…

Környezetünk és egészségünk védelméért egyszerre is tehetünk! Tudatos választásokkal, szezonális alapanyagokkal és egy kis előre tervezéssel nagy eredményeket is elérhetünk a bolygó és saját szervezetünk szempontjából is. Erről mesélt most nekünk Fülöp Lili dietetikus, aki még egy profi tippet is megosztott velünk cikke végén!

Mi az a fenntartható étrend?

Mindenképpen az, ami számodra odafigyeléssel teljesíthető és tesz valamit azért, hogy az élőhelyünk minél tovább a miénk maradhasson. Tudjuk, hogy nem létezik olyan táplálkozási irányzat, ami mindenki számára egyformán jól működik és ha eleget olvasunk a témában minden alapanyagunkról kiderülhet az is, hogy hasznos, meg az is, hogy kerülendő… nehéz így elindulni, igaz?

A fenntartható étrend egyik leghatásosabb eleme a szezonalitás figyelembevétele. Ha hazai élelmiszereket vásárolunk, akkor a szállítási és tárolási idő is rövidül, így egy egészségesebb termék kerül az asztalra, amelynek magasabb a beltartalmi értéke (pl. vitamin, ásványi anyag tartalom) illetve kevesebb mesterséges beavatkozáson megy keresztül. Nem kell megijednünk akkor sem, ha a frissen megvásárolt alapanyagok nem fogynak el, ilyenkor tartósítással (pl. fagyasztás vagy savanyítás) is tökéletesen megmarad a beltartalom és az év későbbi szakaszában is minőségromlás nélkül fogyasztható marad számunkra. Ezzel egy olyan éves, színes körforgást tudunk biztosítani a szervezetünk számára, amiben több tucat zöldség és gyümölcs pozitív hatását élvezhetjük.

A fenntarthatóság otthon készül!

Nem győzöm hangsúlyozni a bevásárlólista és a heti menü fontosságát. Heti fél óra időráfordítással és egy idő után a megfelelő gyakorlat birtokában pillanatok alatt összeállhat a heti terv a fejünkben, és már irány is a piac!

Egy-egy otthon készített meleg étellel az élet számos területén érhetünk el pozitív változást: elkerülhetjük a hozzáadott extra cukrot/zsiradékot, tartósítószert vagy épp ízfokozó anyagot, saját tányérunkból/éthordónkból fogyasztva kitérünk egy műanyag csomagolás vásárlása elől és persze rengeteg pénzt is spórolunk. Ami számomra a legnagyobb plusz az a gondoskodás, amit a magam és szeretteim részére nyújthatok ezzel, hiszen egy melengető, jó hangulatú közös étkezés igazi örömforrás a szervezet számára. Banálisnak tűnik, de a testi-lelki jólét alapvető pillére az étkezés. Gondoljunk csak bele, hogy a napunk egészét átszövi, energiát ad, szükségletet elégít ki. Tekintsünk hát rá ilyen szemmel is!

Töltsük fel, vigyük el!

A megfelelő napi folyadékbevitel nem egyszerű feladat a rohanós napokon. Mindenkinek megvan erre a saját módszere, szerintem a legegyszerűbb tipp a kulacsunk állandó szem előtt tartása. A saját vizespalack beiktatása egy olyan szinte észrevétlen, erőfeszítés nélküli környezettudatos lépés, amit mindenki tud alkalmazni. A kulacsunkba 70%-ban mindenképpen víz kerüljön, de egy finom tea, smoothie vagy préslé is szerepet kaphat a napjainkban.

Plusz tipp haladóknak!

Ha mindezek már teljesültek, ideje szintet lépni! Tudtátok, hogy a zöldség-gyümölcsök „húsa” mellett más részeik is fogyaszthatók? A retek leveléből készülhet pesto, a hagyma vagy a sárgarépa héja mehet alaplébe, a karfiol vagy brokkoli szárából remek krémleves vagy mártás készülhet, a cékla levelével pedig a salátánkat dobhatjuk fel. Ahogy az állatgazdálkodásnál a fülétől a farkáig elv, úgy a zöldségek-gyümölcsök esetében is a teljes termés felhasználása legyen a célunk és higgyünk benne, hogy ez a sok apró, egyéni lépés is sokat számít!

Olvass tovább!

Egy asztalnál – a közös étkezés pszichológiai és biológiai fontossága az egészségünkben

Életmód

Hogy az étkezés során nem csak az étel látványa, íze, illata hat ránk, azt mindannyian tudjuk, érezzük. Óriási szerepe van annak is, hogy kikkel fogyasztjuk ...