Így vidd át a nyarat az őszbe!
Az egészséges étkezésnek nem egy kulcsa, hanem egy egész kulcscsomója van, amelynek egyik legfontosabb eleme a szezonalitás! Erről mesél nekünk most dietetikusunk, Szabó Adrienn! Jelenleg – két évszak határán állva – még elérhető néhány nyári kincs, de már megjelentek az igazi őszi csemegék is. Ilyenkor érdemes a – gyümölcsökben kissé korlátozottabb – hideg időszakra felkészülni…
Az egészséges étkezésnek nem egy kulcsa, hanem egy egész kulcscsomója van, amelynek egyik legfontosabb eleme a szezonalitás! Erről mesél nekünk most dietetikusunk, Szabó Adrienn!
Jelenleg – két évszak határán állva – még elérhető néhány nyári kincs, de már megjelentek az igazi őszi csemegék is. Ilyenkor érdemes a – gyümölcsökben kissé korlátozottabb – hideg időszakra felkészülni és lehetőségeinkhez mérten konzerválni a mostani ízekből: fagyasztani, befőzni. Persze, ha valakinek nem fekszik ez a raktározó, mókus-üzemmód, bátran csemegézhet télen is szezonálisan: ilyenkor középpontba kerülhetnek a káposztafélék, gumósok, hüvelyesek, savanyúságok és olajos magvak.
Na de miért is tegyünk el a friss nyári gyümölcsöket fagyasztva vagy befőzve? A házilag eltett lekvár környezetterhelése szignifikánsan kisebb, mint a nagyüzemi előállítás, és ha mi teszünk fagyasztóba terményt – akár újrahasznosított csomagolásba –, kikerülhetünk jelentős mennyiségű csomagolóanyagot, logisztikai pontot és szállítási fázist.
Hogyan főzök be én?
Kifőzött, forró üvegbe kerül a még rotyogó gyümölcs, vagy épp zöldség és azzal színültig töltöm a sterilizált üveget, melyet azonnal lezárok a kifőzött tetővel. Sem tartósítószer, sem cukor nem kerül bele. Bár a vitamintartalom sérül, de az antioxidánsok, ízek, illatok, rostok nagyrészt maradnak, sőt koncentrálódnak.
Ha pedig befőzés helyett inkább mással töltenéd az időd, bízd a szezonális gyümölcsök megőrzését a profikra és válaszd a kíméletes hőkezeléssel konzervált gyümölcsleveket: a Funky Forest is így teszi el neked például a meggyet még a nyári szezonban, és így élvezheted az ízt egész évben a finom bodzás préslé formájában!