Barion Pixel

Szabó Adrienn

Megosztás

Funky a fűben – egészséges húsvét a kicsiknek!

Mielőtt nagybevetést terveznétek a bio boltba, hogy teletömjétek a “húsvéti nyuszi fészket” mentes édességekkel, álljatok meg egy pillanatra! Szabó Adrienn dietetikusunk tippjeivel ugyanis felfedezhetitek, hogy hogyan lehet egészséges életmódra és tudatosságra nevelni a kicsiket akkor is, ha a tradicionális édességeket is hoz a húsvéti nyuszi. Sok szülő számára dilemma, hogy mivel tesznek jót gyermeküknek, hogyan…

Mielőtt nagybevetést terveznétek a bio boltba, hogy teletömjétek a “húsvéti nyuszi fészket” mentes édességekkel, álljatok meg egy pillanatra! Szabó Adrienn dietetikusunk tippjeivel ugyanis felfedezhetitek, hogy hogyan lehet egészséges életmódra és tudatosságra nevelni a kicsiket akkor is, ha a tradicionális édességeket is hoz a húsvéti nyuszi.

Sok szülő számára dilemma, hogy mivel tesznek jót gyermeküknek, hogyan reagáljanak a mindenhonnan rájuk ömlő kioktatásra az egészséges táplálkozás kapcsán.

Mi az alábbi tanácsokkal és ötletekkel szeretnénk inspirálni benneteket, reméljük valamelyikből megnyugtató elhatározás születik:

  • A túlzott tudatosság, a pánikszerű cukorfogyasztás és zsírpárna fóbia egyik negatív hatása, hogy a hagyományokat és a hozzájuk kapcsolódó ételeket káros jelenségnek tituláljuk. Ezzel viszont megfoszthatjuk magunkat az ünnep élmény egy részétől.
  • Ne feledjük, az egészséges gyermek táplálás nem egyenlő az egészséges ételek halmazával. Az egészségre nevelő környezet abban is segít, hogy egészséges kapcsolat alakuljon ki az ételekkel. Ennek hosszú távon pedig sokkal több előnye lesz.
  • Jó érzés lehet nekünk is, ha hagyjuk, a gyermek válasszon, és a kosárból dönthessen, mit vesz el előbb: az egészségtudatos, reform, vagy a hagyományos édességet. Adjuk meg neki a választási lehetőséget, hogy a kizárással és zero toleranciával ne démonizáljuk a hagyományos édességeket, a csokoládét és ne okozzunk egy felnőtt korban nehezen zabolázható édesség-sóvárgást.
  • Az egészségtudatosság kulcsa a sokféleség, a változatosság és a színesség, megtiltva semmi sincsen, a cukor még a WHO ajánlása szerint is megengedett néhány energia%-ban!
  • Egyeztessünk a rokonokkal, de ne a gyermek előtt vitassuk meg az étkezés és ajándékozás körüli nevelési nézeteinket. Az ilyen viták miatt kialakulhat a kicsikben egy olyan kép, hogy a csokoládé feszültséget szül, ezért felnőttként az az automatizmus lép életbe, hogy a csoki rossz, tehát csokit enni bűn, kialakul az oly káros “csalónap” intézménye.
  • Ehető meglepetések mellett élmény is társulhat a húsvéti hagyományokhoz: rejthetünk a csoki tojás mellé belépőt gyermek színházba, házilag készített kupont “közös program a nagytesóval/szülővel” felirattal, saját kezűleg gyártott “habfürdő vagy habos kakaóval” jegyet, puzzle darabokat is elrejthetünk, amit aztán együtt rakunk ki, de a jó idő közeledtével beindulhat az aszfalt rajzolás, amihez mindig jól jön néhány vagány szín!
  • Néhány tipp az ehető finomságokkal kapcsolatban: házilag megsütött granola, ha nem jellemző otthon, akkor most igazi újdonság lehet, a bolti édességek között megtalálhatók csokival bevont, ropogós olajos magvak, az édességet nem csupán enni, de inni is lehet, a kisebbek biztos díjazzák majd az állat figurás Funky Forest gyümölcsleveket, az egészségtudatosságra fogékony nagyobbak szintén örülhetnek a préselt finomságoknak. Érdemes a reggelizőpelyhek tájékán is szemezgetni, mert a boltok gyakran változtatnak a müzliszelet repertoáron, kitalálnak újabb és újabb magmixeket. Ha a kicsit rendszeresen fogyasztanak zabkását, akkor annak feltétjeként bevezethetünk extra alapanyagokat, amivel a reggeli varázsa fokozható (liofilizált gyümölcs, kókusz chips, tahini vagy egyéb magvaj). Csokoládéból bátran válasszuk azt, amit mi magunk is örömmel kipróbálnánk, nem kell az édesítőszeres furcsaságokat erőltetni, ez a változat sem lehet zöld lámpa a mértéktelen édesség fogyasztáshoz.

Mindenekfelett pedig élvezzük az ünnepet és a finom húsvéti falatokat!

Olvass tovább!

Kalóriaszámlálás helyett figyeld meg, mire van szükséged

8 indok, hogy miért ne számolgasd a kalóriákat!

Dietetikus

Mirgai Zita dietetikus írása. Ha még nem olvastátok a korábbi cikkünket a témában (Kalória helyett számolj növényeket a Funky Foresttel!), kezdjétek itt az olvasást! (https://funkyforest.hu/szamolj-novenyeket-kaloriak-helyett/). ...

Számolj növényeket kalóriák helyett a Funky Foresttel!

Életmód

Január közepén-végén, amikor már talán kezdenek ritkulni az életmódváltásra buzdító hirdetések és kezd fogyni a lelkesedés a fogadalmak betartásával kapcsolatban, ideje realisztikus célokat kitűzni magunk elé. Engedd meg, hogy cikkemmel segítsek ebben! Mirgai Zita dietetikus írása.

Spooky season a konyhában is: helló, sütőtök!

Dietetikus

Halloween közeledtével most az őszi hangulat egyik kulcsszereplőjét mutatjuk be, a sütőtököt. Ha nemcsak lámpást faragnál belőle, hanem az ízét is szereted, Szabó Adrienn dietetikusunk ...